W tym roku na święta było dużo słodkości. Nowością stały się cake pops, czyli ciasteczkowe lizaki. Z pewnością jeszcze nie jeden raz zagoszczą wśród różnych wypieków. Dla chętnych podajemy przepis. Jest bardzo prosty i smaczny.
Przepis na cake pops
Ilość porcji: ok.30-40 lizaczków
Składniki
- ok. 400 g pokruszonych ciastek lub ciasta (mogą być okrągłe biszkopty + herbatniki)
- 250 g sera mascarpone
- 1/2 tabliczki roztopionej czekolady
- 2-3 łyżki masła miękkiego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
a także:
- 200 g czekolady do obtaczania
- 1 łyżka masła do roztopienia czekolady
- kolorowe cukrowe ozdoby i maczki
· W misce kruszymy ciastka, ciasto itd. Dodajemy serek mascarpone, roztopioną czekoladę, masło, kakao, cukier i to miksujemy lub mieszamy łyżką.
Kiedy składniki połączą sie ze sobą, wyjmujemy je z miski i chwilę zagniatamy dłońmi aż masa będzie plastyczna. Chowamy do lodówki na ok. 10 minut by się schłodziła.
· Formujemy kulki.
· W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem. Każdy patyczek maczamy w czekoladzie i wbijamy w kulkę ciasta. Chowamy do lodówki aż całkowicie się schłodzą.
· Obtaczamy kulki w roztopionej czekoladzie. Otrzepujemy nadmiar czekolady, aby nie spływała.
· Wbijamy lizaczki w podstawkę lub układamy w wysokiej szklance. Zostawiamy w chłodzie by zastygły.
· Na koniec posypujemy lizaczki posypkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz