niedziela, 8 stycznia 2012

Cake pops

W tym roku na święta było dużo słodkości. Nowością stały się cake pops, czyli ciasteczkowe lizaki. Z pewnością jeszcze nie jeden raz zagoszczą wśród różnych wypieków. Dla chętnych podajemy przepis. Jest bardzo prosty i smaczny.


Przepis na cake pops 

Ilość porcji: ok.30-40 lizaczków

Składniki

  • ok. 400 g pokruszonych ciastek lub ciasta (mogą być okrągłe biszkopty + herbatniki)
  • 250 g sera mascarpone
  • 1/2 tabliczki roztopionej czekolady
  • 2-3 łyżki masła miękkiego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
a także:
  • 200 g czekolady do obtaczania
  • 1 łyżka masła do roztopienia czekolady
  • kolorowe cukrowe ozdoby i maczki
·     W misce kruszymy ciastka, ciasto itd. Dodajemy serek mascarpone, roztopioną czekoladę, masło, kakao, cukier i to miksujemy lub mieszamy łyżką.
Kiedy składniki połączą sie ze sobą, wyjmujemy je z miski i chwilę zagniatamy dłońmi aż masa będzie plastyczna. Chowamy do lodówki na ok. 10 minut by się schłodziła.
·     Formujemy kulki.
·     W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem. Każdy patyczek maczamy w czekoladzie i  wbijamy w kulkę ciasta. Chowamy do lodówki aż całkowicie się schłodzą.
·     Obtaczamy kulki w roztopionej czekoladzie. Otrzepujemy nadmiar czekolady, aby nie spływała.
·     Wbijamy lizaczki w podstawkę lub układamy w wysokiej szklance. Zostawiamy w chłodzie by zastygły.
·    Na koniec posypujemy lizaczki posypkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz